Tragopan satyra

Satyr obecný

Taxonomie

  • Familia (čeleď): Phasianidae (Bažantovití)
  • Genus (rod): Tragopan
  • Species (druh): Tragopan satyra (Satyr obecný)
  • Subspecies (poddruhy): Monotypický

Status

  • Příroda: Téměř ohrožený (NT)
  • Zajetí: druhý nejčastěji chovaný druh satyra
  • Populace: chován

Výskyt

střední a západní Himaláje, Pradéš, Indie, Nepál, Bhutan, Tibet

Biotop

listnaté a jehličnaté lesy s hustým podrostem bambusu v nadmořské výšce od 1800 do 4300 m

Biologie

  • Dospělost: druhým rokem
  • Délka samec: 67 – 72 cm
  • Délka samice: 57 – 57 cm
  • Hmotnost: kohout až 2100 g, slepice až 1300 g

Chov

  • Snůška: 2 – 4 vajec
  • Snůška info: koncem dubna, 2–4 vajec
  • Inkubace: 28 – 30 dní
  • Inkubace info: 28–30 dní
  • Kroužek: 14 mm
  • Náročnost: náročný

Názvy

  • Autor: Linneaus (1758)
  • Latinský: Tragopan satyra
  • Český: Satyr obecný
  • Slovenský:
  • Anglický:
  • Německý: